Published On: 17. 1. 2023862 words4,3 min read

Znáte to, nepříjemné bolesti břicha vám dokáží pokazit klidně celý den. Stává se vám to často? Možná trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS). Poznejte, co dělat, když vás trápí bolest střev nebo žaludku.

Bolesti břicha mohou mít mnoho příčin

Břicho ukrývá většinu orgánů trávicí, vylučovací a rozmnožovací soustavy. Jeho bolest tak může být zapříčiněna mnoha okolnostmi.

Mezi časté příčiny bolesti břicha patří překyselení žaludku, nevhodná strava nebo poškození trávicího traktu. Bolestivé břicho ve spojení s průjmem často vzniká po požití kontaminovaných nebo nesprávně tepelně upravených potravin. V takovém případě se může z kontaminovaného jídla rozvinout virová infekce, která bývá doprovázena zvýšenou teplotou, zvracením a dehydratací.

Viníkem vašich bolestí může být i alkohol, stres, léky či závažnější onemocnění, jako například žlučové kameny, žaludeční vředy, refluxní choroba jícnu, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku (IBS). Zdrojem může být i alergie či intolerance některých potravin.

Jak se vyvarovat bolestem břicha po jídle?

Milujete dobré jídlo, ale po jeho snědení se dostavuje nepříjemná bolest břicha nebo střev? Vyzkoušejte několik osvědčených rad: nepřejídejte se, pijte dostatek tekutin, jezte v klidu, nejezte těsně před spaním, dodržujte pestrý jídelníček, nekonzumujte potraviny po datu spotřeby nebo zkažené potraviny.

Poznejte i další tipy, jak bojovat s bolestmi břicha po jídle.

Bolesti břicha způsobené stresem

Objevují se vaše bolesti především před obtížnými rozhodnutími, zkouškami nebo náročným obdobím v práci? V tomto případě bude zdrojem vašich bolestí s velkou pravděpodobností stres. A proč vás vlastně trápí bolest břicha ze stresu? Spojitost najdete v takzvané ose střevo-mozek. Jde o složitý systém oboustranných vazeb mezi fyziologií střev a funkcí mozku. Oba tyto orgány spojují nervy, které mezi sebou přenáší vzruchy. Dalším důležitým činitelem je pak střevní mikrobiota, jejíž složení tyto vazby ovlivňuje. Ve vašem střevě totiž sídlí rozmanité řady mikrobů. I krátkodobý stres může ovlivnit složení vaší mikrobioty a naopak změny mikrobioty zase ovlivňují reakci na stres či úzkost. Stále se zjišťuje, jak přesně tato osa střevo-mozek funguje a co všechno ji ovlivňuje.

Dlouhodobý stres také zvyšuje riziko rozvoje syndromu dráždivého tračníku a zároveň souvisí s jeho vážnějším průběhem.

Co vám pomůže?

Usoudili jste, že vaši bolest zapříčiňuje velké množství stresu? Možná je čas na zamyšlení nad vaším životním stylem. Zkuste se naučit pracovat se stresovými situacemi. Poradit vám může i odborník na psychologickém sezení. Lepší zvládání stresu podporuje fyzická aktivita, která navíc zlepšuje funkci střev. A nezapomínejte ani na jídelníček. Protože spokojená střeva rovná se spokojená mysl a naopak. Důležitá je pestrá a vyvážená strava, omezení kouření, alkoholu, smažených a tučných jídel či polotovarů. Pokud trpíte IBS můžete také vyzkoušet dietu s nízkým obsahem FODMAP.

Je moje diagnóza dráždivý tračník?

Chronická bolest břicha a křeče patří mezi příznaky syndromu dráždivého tračníku (často nepřesně označovaného jako syndrom dráždivého střeva). Jde o funkční gastrointestinální poruchu charakterizovanou skupinou příznaků, mezi které patří křeče a bolesti břicha, chronická zácpa, dlouhodobý průjem nebo nadměrné nadýmání. Příznaky mají chronický charakter a opakovaně se vrací. V České republice podle odhadů trápí IBS asi 13 % dospělé populace. Častěji jím trpí ženy než muži a nevyhýbá se ani mladým lidem.

Léčba IBS utlumí nepříjemné příznaky

Ulevit vám pomůže certifikovaný zdravotnický přípravek PROIBS®. Vyvinuli ho odborníci ze Švédska přímo pro pacienty trpící IBS. Setkal s mnoho kladnými výsledky u pacientů i v odborných studiích. Pozitivní efekt se obvykle objeví do několika dnů až týdnů. U PROIBS® nebyly pozorovány vedlejší účinky ani negativní interakce s jinými léky. Navíc ho můžete užívat dlouhodobě. I po odeznění příznaků ho lze brát pro udržování optimálních podmínek ve střevech.

Zdroj:

JUŘICA, Jan. Farmakoterapie dráždivého tračníku. Praktické lékárenství [online]. SOLEN, s.r.o., 2017-02 [cit. 2022-10-14]. Dostupné online.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč