Published On: 22. 3. 2022886 words4,4 min read

Asi už to každý z nás zažil. Nepříjemné bolesti břicha, které se dostavují například po jídle a znepříjemňují běžné fungování. Způsobené mohou být např. přejedením nebo požitím zkažených potravin, ale mohou signalizovat i závažnější onemocnění.

Bolest břicha bývá často doprovázena dalšími nepříjemnými obtížemi. Přichází s ní například pálení žáhy, nevolnost, zvracení, průjem, plynatost, pocit plnosti, zácpa či křeče.

Proč vás trápí bolesti břicha?

Za akutními i chronickými bolestmi břicha může být hned několik příčin. Bolesti často způsobuje překyselení žaludku, nevhodná či zkažená strava, poškození trávicího traktu. Na vině může být také alkohol, stres, léky nebo závažnější onemocnění, mezi které patří například žlučové kameny, žaludeční vředy, refluxní choroba jícnu, Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku (IBS). Další příčinou může být také alergie či intolerance některých potravin. Zjistěte více o jednotlivých problémech:

Bolesti břicha po jídle

Bolesti po jídle bývají nejčastěji způsobené přejedením, nevhodnou kombinací potravin či konzumací zkaženého jídla. Při přejedení se dostavuje těžkost, plnost a bolest břicha, únava, žíznivost či letargie. Zkažené potraviny vám zase mohou způsobit otravu. Pokud tedy po pozření takovéto potraviny, máte žaludeční křeče, bolesti hlavy, nevolnost, průjem, zvracení a horečku, vyhledejte lékaře. Problematická může být také nepravidelnost stravování či konzumace potravin v pozdních večerních hodinách. Na zklidnění žaludku vám pomohou bylinkové čaje, dobrý je například heřmánkový, mátový nebo zázvorový.

Jak se bolestem břicha po jídle vyvarovat?

  • Nepřejídejte se.
  • Snažte se jíst každý den pravidelně.
  • Nejezte před spaním.
  • Vyhýbejte se potravinám, která vám bolest způsobují.
  • Pijte dostatek tekutin.
  • Stravujte se podle pestrého jídelníčku.
  • Pokud máte dlouhodobé obtíže, poraďte se s lékařem.
  • Omezte alkohol a cigarety.
  • Vyvarujte se dlouhodobému stresu.
  • Nekonzumujte prošlé potraviny.

Intolerance a alergie na potraviny

Potravinová alergie je čím dál tím častější problém, který se může objevit v každém věku. Tělo zamění potravinu za něco škodlivého a imunitní systém uvolní protilátky pro boj, který může způsobit řadu příznaků, včetně bolesti žaludku či špatného trávení. Nejběžnějšími alergeny jsou mléko, korýši, vejce, pšenice, arašídy, ořechy a sója. Při intoleranci na potraviny není v těle spuštěna žádná imunitní reakce. Trávicí systém je potravinou podrážděný a často ji nedokáže trávit. Nejčastěji se objevuje intolerance laktózy a lepku. Pokud máte dojem, že trpíte alergií nebo intolerancí, vyhledejte lékaře či specialistu na stravování.

Syndrom dráždivého tračníku

Za pravidelnými bolestmi břicha může být také syndrom dráždivého tračníku. Příznaky IBS se u každého projevují trochu jinak, proto může být jeho diagnostika složitější. Zatímco vás může trápit dlouhodobý průjem, někdo jiný trpí naopak chronickou zácpou. Společným příznakem bývají bolesti břicha, pocity nadýmání a plynatosti ve střevech. Pokud vás bolesti provázejí dlouhodobě, určitě se poraďte se svým lékařem, zda se nemůže jednat o IBS. S léčbou příznaků tohoto onemocnění vám pomůže například PROIBS®, certifikovaný zdravotnický prostředek, který podporuje přirozenou bariérovou funkci střevní sliznice a pomáhá udržovat optimální podmínky pro zdravou střevní mikrobiotu. Dle studie trpí tímto syndromem 7 až 21 % běžné populace a nejméně u tří čtvrtin zůstává nediagnostikován. V České republice postihuje syndrom zhruba 13 % populace. Častěji jím trpí ženy než muži a nevyhýbá se ani mladým lidem.

Crohnova nemoc

Jedná se o závažné chronické onemocnění, které způsobuje zánět v různých částech trávicího traktu. Zánět bývá doprovázen silnými bolestmi břicha, žaludku, průjmy, krvavou stolicí, únavou či hubnutím. Nemoc nelze přímo vyléčit, ale je možné úspěšně tlumit její příznaky.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních problémů. Projevuje se bolestmi břicha a žaludku (před i po jídle), nechutenstvím, nevolností či pálením žáhy. Léčba se odvíjí od příčiny vzniku, při podezření na vředy je proto vhodné navštívit lékaře.

 

 

 

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč