Published On: 22. 9. 20221005 words5 min read

Špatné trávení, pocit plnosti a další zažívací obtíže potrápí jednou za čas každého. Poznejte nejčastější příčiny a uklidněte své rozbouřené trávení.

Co může za vaše špatné trávení?

  1. Dietní chyba: Přejedli jste se na svátečním obědě, vypili jste víc kávy nebo alkoholu, než je běžné či jste jedli celý den jen nezdravé polotovary? Při akutních problémech s trávením je jídlo a pití to první, nad čím byste se měli zamyslet. Zkuste vypozorovat, zda se vaše problémy vrací po konzumaci určitých jídel či nápojů. Dbejte také na správné stravovací návyky – vyhýbejte se přejídání, jezte menší porce vícekrát za den, mějte na jídlo dostatek času, nehltejte a dostatečně žvýkejte.
  2. Infekce nebo otrava: Zkažené potraviny, nedostatečná hygiena nebo špatně připravené jídlo vám mohou zadělat na nehezký problém. Mezi nejčastější projevy otravy jídlem patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjem, bolest hlavy, celková slabost a horečka nebo zimnice. Pokud máte tyto příznaky a váš stav nezlepšuje, navštivte lékaře.
  3. Potravinová alergie či intolerance: Zjistili jste, že se vám dělá špatně pouze po konkrétních potravinách? Viníkem může být alergie či intolerance. Mezi projevy alergie se řadí zažívací potíže (průjem či křeče v břiše, nadýmání), kožní reakce, otoky hlavně v oblasti obličeje, časté jsou i projevy okol úst – svědění a pálení jazyka, sliznice rtů, úst až stažení hrdla po bezporosředním kontaktu s alergenem. Tyto obtíže se vyskytují krátce po jídle a do 24 hodin vymizí. Naopak na intoleranci může organismus reagovat pomaleji, příznaky se mohou objevit až za několik hodin či dní po jídle. Mezi nejčastější projevy potravinové intolerance patří plynatost, pocit plnosti, zvracení, průjem, nausea, bolesti břicha a křeče. Při podezření na alergii či intoleranci navštivte lékaře, který vás otestuje.
  4. Stres: Zvracíte před náročnými rozhodnutími, bolí vás břicho před důležitými pracovními schůzkami, při změně prostředí nedokážete jít na záchod nebo vás naopak trápí průjem? Své může dělat i psychika. Zamyslete se nad svým životním stylem a zkuste se začít vyhýbat stresovým situacím nebo se s nimi naučit pracovat. Nebojte se vyzkoušet psychologická sezení. Lepší zvládání stresových situací také výrazně podporuje fyzická aktivita. Přečtěte si náš článek a poznejte, co dál pomáhá na bolesti břicha ze stresu.
  5. Dráždivý tračník: Vyzkoušeli jste upravit svůj životní styl i jídelníček, ale vaše porucha trávení se stále vrací. Slyšeli jste už o syndromu dráždivého tračníku (IBS)? Jde o chronické onemocnění, které postihuje trávicí systém, zejména střeva. Zahrnuje několik různých symptomů, jako jsou nepříjemné křeče v břiše, nadýmání, průjem a zácpa. Toto onemocnění se dělí podle jeho převládajícího příznaku na IBS s převládajícím průjmem (IBS-D), IBS s převládající zácpou (IBS-C) nebo IBS smíšeného typu (IBS-M), u kterého se střídají období průjmu a zácpy. Jak poznat, že jím trpíte a jaké jsou příčiny vzniku? Více o syndromu dráždivého tračníku si přečtěte v našem článku.
  6. Další onemocnění: Zažívací potíže nebo porucha trávení mohou být příznakem mnoha dalších onemocnění. V případě silných, chronických a opakujících se problémů se špatným trávením se raději obraťte na lékaře, který vám stanoví přesnou diagnózu.

Co dělat při konkrétních potížích?

Špatné trávení může zahrnovat několik obtíží, které jsou spojené se zažíváním. Častým problémem bývá nadýmání a pocit nafouklého břicha. Pokud vás zajímá, jaké jsou nejčastější příčiny plynatosti, přečtěte si náš článek. Je vaším neduhem zácpa? Mezi nejčastější příčiny zácpy patří nedostatek vlákniny ve stravě, dehydratace či sedavý způsob života. Trápí vás naopak bolesti břicha a průjem? Dodržujte zvýšený příjem tekutin a vhodnou dietu. Při bolestech břicha po jídle je zase důležité dbát na správné stravovací návyky.

Vyhrajte nad dráždivým tračníkem s PROIBS®

Byl vám diagnostikován syndrom dráždivého tračníku? Nezoufejte. I přesto, že se toto onemocnění nedá zcela vyléčit, je možné zajistit normální fungování, díky léčbě příznaků. Pomoci vám může např. PROIBS®, certifikovaný zdravotnický prostředek, který podporuje přirozenou bariérovou funkci střevní sliznice a pomáhá udržovat optimální podmínky pro zdravou střevní mikrobiotu. Při užívání PROIBS® se vám obvykle uleví do několika dnů, u někoho však může úleva nastat až po několika týdnech. Výhodou je, že při užívání nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky ani interakce s jinými léky. A špatné trávení už vás trápit nemusí.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč