Published On: 1. 9. 2022885 words4,4 min read

Už vás nebaví trávit dlouhé minuty na záchodě? Poznejte 9 nejčastějších příčin zácpy a zjistěte, co ji pomáhá léčit.

Jaké nejčastější příčiny má zácpa?

  1. Nedostatečný příjem tekutin: Mezi časté příčiny zácpy patří jednoznačně dehydratace. Proto je velmi důležité každý den pít dostatek tekutin. S doplněním tekutin vám mohou pomoci i některé potraviny – vodní meloun, okurka. Naopak káva a alkohol vás dehydratují.
  2. Málo pohybu: Sedavý způsob života s omezeným pohybem je rizikovým faktorem pro vznik zácpy. Pohyb pomáhá rozhýbat střeva, čímž se může zlepšovat frekvenci stolice. Navíc vás zbaví stresu a vy se tak můžete cítit lépe. Není třeba trhat světové rekordy, stačí každodenní procházka či jiný pravidelný pohyb.
  3. Nedostatek vlákniny: Vláknina je důležitá pro udržování zdravé střevní mikroflóry a optimálního zaplnění střeva, které pak musí pracovat a přirozeným způsobem posouvá tráveninu. Potraviny bohaté na vlákninu vaše trávení znovu nastartují. Přidejte proto do svého jídelníčku ovesné vločky, červené fazole, celozrnné pečivo, čočku, sušené švestky, čerstvé fíky, maliny a další ovoce a zeleninu. Pokud zvýšíte příjem vlákniny, je důležité zvýšit i množství přijatých tekutin. Vláknina ve střevech totiž bobtná a vstřebává vodu. Při nedostatečném příjmu tekutin přijatá vláknina obsah střev ještě více zahustí, a omezí tím posun natrávené potravy.
  4. Cestování, změny prostředí: Náhlá zácpa často vzniká při změně prostředí či při cestování. Bývá spojená se stresem nebo psychickými zábranami. Někteří lidé totiž potřebují mít na vykonávání potřeby klid a je pro ně nepříjemné používat toaletu v cizím prostředí.
  5. Dráždivý tračník: Mezi nejčastější příčiny dlouhodobé zácpy, která se pravidelně vrací, je syndrom dráždivého tračníku (IBS). Kromě zácpy můžete při tomto onemocnění trpět také průjmem, křečemi v břiše nebo nadýmáním. V Česku se s IBS potýká asi 13 % populace. Zjistěte více o léčbě dráždivého tračníku v našem článku.
  6. V těhotenství a po porodu: Zácpu v těhotenství má na svědomí rostoucí děloha a hormony, které při uvolňování svalstva dělohy uvolňují i svalstvo střev. Střeva jsou pak pomalejší a obsah v nich zůstává déle. Obtížné vyprazdňování může nastat i po komplikovaném porodu. Co pomáhá na zácpu v těhotenství? Konzumujte více potravin bohatých na vlákninu a nezapomeňte na dostatek tekutin a pravidelný pohyb. Pokud chcete sáhnout po projímadle, vždy jeho výběr konzultujte se svým lékařem.
  7. Užívání některých léků: Komplikované vyprazdňování způsobují i některé léky. Týkat se to může například antidepresiv, analgetik, silných léků proti alergii, léků na snížení žaludeční kyselosti, léčiv sloužících k doplnění železa či léků na vysoký tlak. Nejnáchylnější bývají senioři a dlouhodobě nemocní, kteří kombinují více různých léků.
  8. Střevní neprůchodnost (ileus): Akutní střevní neprůchodnost může způsobit cizí těleso či jiné překážky uvnitř střeva. Ileus je velmi vážný stav, který potřebuje bezprostřední lékařské ošetření. Je doprovázen velmi silnou bolestí, zácpou, vzedmutím břicha a úporným zvracením.
  9. Jiná vážnější onemocnění: Zácpou mohou trpět také například pacienti s nádory tlustého střeva, střevními záněty, s nedostatečnou funkcí štítné žlázy, s hemeroidy, s neurologickými či gynekologickými problémy a další. Jako sekundární příznak může zácpa nastat při dehydrataci, otravě, poranění míchy či při nemocech močové nebo pohlavní soustavy.

Co pomáhá na chronickou zácpu? Zbavte se obtížného vyprazdňování s PROIBS®

Je příčinou vaší zácpy syndrom dráždivého tračníku? Nezoufejte. I přesto, že v současné době neexistuje žádný lék, který by vás této nemoci zcela zbavil, lze léčit nepříjemné příznaky. Vhodnou podpůrnou léčbou může být například PROIBS®. Vyvinuli ho odborníci ve Švédsku, kde dosáhl skvělých výsledků v odborných studiích i u pacientů. Navíc u PROIBS® nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky ani negativní interakce s jinými léky.

Přečtěte si i další tipy, jak se zbavit zácpy.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč