Published On: 18. 3. 2022900 words4,5 min read

Komplikuje vám nadměrná plynatost běžné fungování? Máte pocit, že vaše břicho se změnilo v jeden velký balon? Poznejte, co vám nadýmání způsobuje a jak s ním bojovat.

Co je to nadýmání a jak se projevuje?

Nadýmání (odborně meteorismus) je vlastně zvýšená plynatost, která vzniká v důsledku nadměrného hromadění plynu v trávicím traktu. Projevuje se bolestmi břicha, pocitem těžkosti, větry a vzedmutím břicha. Plyny vznikají v těle přirozeně, částečně odcházejí konečníkem a částečně jsou vstřebávány. Z těla zdravého jedince odchází plyn až 15x za den v objemu asi 1 litr. V případě, že se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou, mluvíme o nadýmání. K plynatosti jsou kvůli hormonálním výkyvům náchylnější ženy, a to zejména v období před menstruací, v těhotenství nebo před menopauzou. Trápit však může každého bez ohledu na věk.

Jaké jsou nejčastější příčiny plynatosti?

Nadýmání bývá nejčastěji reakcí na nějakou dietní chybu. Způsobují ho takzvané nadýmavé potraviny, které lidské tělo neumí zcela strávit. Patří mezi ně například hrách, zelí, ořechy, fazole, čočka, květák, česnek, kapusta, ale také hroznové víno, švestky nebo mléko či čerstvé pečivo. Příčinou může být také potravinová alergie či intolerance na určité potraviny. Nejběžnějšími alergeny jsou mléko, korýši, vejce, pšenice, arašídy, ořechy a sója. Intolerance bývá nejčastěji na laktózu či lepek. U starších lidí časté nadýmání vzniká v důsledku zhoršení trávení a pohyblivosti střev. Dlouhodobou plynatost může způsobovat také nedostatečný pitný režim, snížená fyzická aktivita, stres, hltání, spěch a mluvení při jídle nebo užívání některých léků.

Za nadměrným nadýmáním může být také dráždivý tračník

Na vině může být i závažnější onemocnění. Dlouhodobá a opakovaná plynatost může být signálem onemocnění žlučníku, slinivky či jater. Je to také jeden z příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS). Toto onemocnění postihuje trávicí systém, konkrétně střeva. Projevuje se několika různými příznaky, kterými jsou křeče, dlouhodobý průjem a chronická zácpa. Příznaky, které se u každého mohou projevovat trochu jinak, trvají dlouhodobě a opakovaně se vrací. Někoho trápí pouze průjmy, jiného zase zácpa či jiná kombinace příznaků. Podle studie trpí tímto syndromem 7 až 21 % běžné populace a nejméně u tří čtvrtin zůstává nediagnostikován. V České republice postihuje syndrom dráždivého tračníku zhruba 13 % populace. Častěji jím trpí ženy než muži a nevyhýbá se ani mladým lidem.

Co dělat při častém nadýmání?

Při nadměrné plynatosti vám pomůže zdravý životní styl, vyhýbání se stresu, úprava jídelníčku a stravovacích návyků, pravidelný pohyb nebo dostatek tekutin. Pomoci mohou také bylinkové čaje.

Úprava jídelníčku a stravovacích návyků na prvním místě

Plynatosti se lze zbavit díky úpravě jídelníčku a správným stravovacím návykům. Nadýmavé potraviny doporučujeme konzumovat střídmě. Vhodné je doplnit potraviny s dostatkem vlákniny (banány, grepy, jablka, hnědá rýže, cizrna, vločky a další). Zařadit můžete také bylinkové čaje, které podporují trávení (heřmánkový, mátový či meduňkový). Omezte naopak sycené nápoje. Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Mezi špatné stravovací návyky, které je dobré se odnaučit, patří hltání a přejídání. Dále je vhodné jídlo rozdělit do menších dávek a vyhnout se potravinám, na které máte intoleranci či alergii. Přečtěte si i další tipy, jak se zbavit nadměrného nadýmání.

Dlouhodobé a časté nadýmání nepodceňujte

Při dlouhodobé plynatosti, která se nezlepšuje, doporučujeme navštívit lékaře, který vám doporučí vhodnou léčbu. Pokud vám byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku, můžete jeho příznaky léčit pomocí certifikovaného zdravotnického prostředku PROIBS®, který vás zbaví nepříjemné plynatosti a udrží optimální podmínky ve vašich střevech. Užívat ho můžete i pravidelně a preventivně.

Jak předcházet plynatosti?

  • Pijte dostatek tekutin. Ideální je čistá voda.
  • Omezte sycené nápoje.
  • Pravidelně se hýbejte.
  • Mějte pestrý jídelníček s dostatkem vlákniny.
  • Jezte v klidu a nepřejídejte se.
  • Rozdělte si jídla do více porcí během dne.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč