Published On: 19. 1. 2022905 words4,5 min read

Zajímá vás, co znamená pojem IBS neboli syndrom dráždivého tračníku? Co jsou jeho příčiny? Zda jím také trpíte? A jak se dá léčit? Tak čtěte dál.

Co je to syndrom dráždivého tračníku (IBS)?

Jde o chronické onemocnění, které postihuje trávicí systém, zejména střeva. Zahrnuje několik různých symptomů, jako jsou nepříjemné křeče v břiše, nadýmání, průjem a zácpa. U IBS mohou tyto problémy trvat týdny až měsíce a opakovaně se vracet. V důsledku těchto nepříjemných příznaků mohou pacienti s IBS také pociťovat úzkost, stud, mít problémy ve vztazích a vyhýbat se sociálním situacím. Dle studie trpí tímto syndromem 7 až 21 % běžné populace. Nejméně u tří čtvrtin ale zůstává nediagnostikován. V České republice postihuje syndrom zhruba 13 % populace. Častěji jím trpí ženy než muži a nevyhýbá se ani mladým lidem.

Syndrom se dělí podle jeho převládajícího příznaku na IBS s převládajícím průjmem (IBS-D), IBS s převládající zácpou (IBS-C) nebo IBS smíšeného typu (IBS-M), u kterého se střídají období průjmu a zácpy. Podle shrnující analýzy je nejběžnějším podtypem je IBS-D, který postihuje asi 40 % pacientů.

Jak poznám, že trpím IBS?

Syndrom dráždivého tračníku se může u každého pacienta projevovat trochu jinak. Někoho trápí pouze průjmy, jiného zase zácpa či jiná kombinace příznaků. U někoho problémy zlepší konzumace vlákniny či lepku, u někoho jiného může situaci naopak podstatně zhoršit. Stejně může fungovat i laktóza.

Pro úspěšné diagnostikování tohoto onemocnění je důležité provedení vybraných vyšetření od lékaře, aby se vyloučily nemoci, které mohou IBS napodobovat. Důležité je také určení převládajícího symptomu syndromu (IBS s průjmem, IBS se zácpou nebo smíšené), který pomůže při výběru diagnostických testů a léčebných postupů. Pokud tedy trpíte dlouhodobou zácpou, průjmem, nadýmáním nebo křečemi v břiše, obraťte se na svého lékaře.

Příčina vzniku tohoto syndromu zatím není zcela jasná

Vznik syndromu není zatím úplně jasný, IBS se často připisuje změnám ve střevní mikroflóře, pomalému nebo příliš rychlému průchodu stravy střevy, změnám střevní propustnosti či změnám imunitní funkce střev. Onemocnění je také dědičné a svou roli může sehrát i strava. Četné studie a přehledy zdůrazňují souvislost mezi IBS a psychosociálními faktory, jako je stres, úzkost, deprese, naučené chorobné chování a nedostatek sociální podpory. Zda jsou tyto psychosociální faktory příčinou syndromu není zatím zcela jasné, ale zdá se že zhoršují symptomy.

Dá se syndrom dráždivého tračníku (IBS) vyléčit?

V současné době neexistuje lék, který by nemocného těchto obtíží zbavil jednou provždy. Existuje však podpůrná léčba, která dokáže léčit příznaky tohoto onemocnění.

PROIBS® léčí příznaky IBS

PROIBS® je certifikovaný zdravotnický prostředek pro léčbu příznaků syndromu dráždivého tračníku, který vyvinuli odborníci ve Švédsku, kde se setkal se skvělými výsledky v odborných studiích i u pacientů. Jeho hlavní léčivou složkou je extrakt z aloe vera.

Pozitivní efekt tohoto zdravotnického prostředku se obvykle objeví do několika dnů až týdnů. U PROIBS® nebyly prokázány žádné vedlejší účinky ani negativní interakce s jinými léky. Navíc ho můžete užívat dlouhodobě. I po odeznění příznaků ho lze brát pro udržování optimálních podmínek ve střevech.

Vyzkoušejte také podpůrná opatření

U každého pacienta je důležité diagnostikovat podtyp syndromu a upravit léčbu přesně na míru. Dietní opatření jsou velmi individuální, proto je vždy konzultujte se svým lékařem. Diety jako FODMAP (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly) či VLC (velmi nízkokalorická strava) mohou zlepšovat projevy syndromu dráždivého tračníku. Úlevu od nepříjemných pocitů může také poskytovat dostatek vlákniny ve stravě. Spouštěcím faktorem IBS může být i stres. Zkuste se tedy zamyslet nad životním stylem a začít se vyhýbat stresovým situacím nebo se s nimi naučit pracovat. Vyzkoušet můžete i psychologická sezení. Na zvládání stresových situací má prokazatelný vliv také fyzická aktivita. Pohyb je důležitý i pro zlepšení funkce střev. Stačí vám třiceti minutová procházka každý den a budete se cítit lépe.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 249 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč