Published On: 11. 1. 2022960 words4,8 min read

Průjem asi zažil každý, pokud vás však trápí dlouhodobě, měli byste zpozornět. Zatímco akutní (krátkodobý) průjem odezní do pár dní, chronický (dlouhodobý) průjem přetrvává déle než několik dnů nebo se často vrací. Tento stav s největší pravděpodobností signalizuje závažnější onemocnění.

Co je dlouhodobý průjem a jaké jsou jeho příznaky?

Průjem je porucha zažívání, kdy dochází ke změně struktury stolice, která je řídká až vodnatá a opakuje se více než 3 krát za den. Může jít také o vodnatou stolici s překotným vyprazdňováním a přetrvávajícím nutkáním. Při průjmu dochází k podráždění trávicího traktu, zvýšení pohyblivosti střev a porušení vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu. Při opravdu vysokém počtu stolic hrozí dehydratace organismu, která například u malých dětí postupuje velmi rychle.

To vše je často doprovázeno křečemi v břiše, kručením, celkovou slabostí a někdy i zvýšenou teplotou. Častým příznakem průjmu také bývá nevolnost a zvracení. U dlouhotrvajících průjmů může docházet k úbytku na váze.

Co dlouhodobý průjem způsobuje?

Příčin vleklého průjmu může být hned několik, s největší pravděpodobností signalizuje závažnější onemocnění. Pokud jím trpíte, doporučujeme tedy vždy vyhledat lékaře. Za dlouhodobým průjmem může být také nadměrný stres.

Chronické potíže může způsobovat dráždivý tračník

Mezi jednu z nejčastějších příčin chronického průjmu můžeme zařadit syndrom dráždivého tračníku (IBS). Jde o chronické onemocnění, které postihuje trávicí systém, zejména střeva. Toto onemocnění zahrnuje několik různých symptomů – křeče v břiše, nadýmání, průjem nebo zácpa. Tyto projevy se mohou vzájemně kombinovat a trvají týdny až měsíce a také se opakovaně vrací. Syndromem trpí v Česku zhruba 13 % populace.

Dlouhodobý průjem bývá příznakem vážnější nemoci

Příčin chronického průjmu může být však více. Tento stav značí například onemocnění tenkého či tlustého střeva, nemoci slinivky břišní, jater či žlučníku. Průjem je také doprovodným příznakem nemocí orgánů mimo trávicí trakt, například onemocnění štítné žlázy nebo ledvin.

Barva stolice vám může pomoci příčinu odhalit

V závislosti na příčině průjmu se mění také barva stolice. Při návštěvě, se vás na ní bude lékař také ptát. Červená stolice značí přítomnost krve, příčinou může být poškození sliznice střeva, hemeroidy nebo rakovina. Černě se zabarvuje stolice po konzumaci jídla s vysokým obsahem železa může ale také být způsobena v důsledku prasklého žaludečního vředu. Nažloutlá barva se objevuje po požití velkého množství tuku, či při potížích se žlučníkem, slinivkou a játry, nebo může znamenat výskyt parazita ve střevech. Zelená stolice značí buď konzumaci většího množství zelené zeleniny, ale přichází také společně s infekcí, znamenat může onemocnění trávicího traktu, konkrétně Crohnovu nemoc, celiakii, rakovinu nebo syndrom dráždivého tračníku. Světlá až našedlá se pak obvykle vyskytuje při zánětech žlučníku, žlučových kamenech nebo cirhóze jater.

Co dělat, když trpím průjmem?

Pokud vás trápí dlouhodobý průjem, je důležité navštívit lékaře, který vám udělá řádné vyšetření.

Dbejte na zvýšený příjem tekutin a dietu

Pokud máte průjem, doporučujeme, abyste se řídili několika pravidly. Dbejte na zvýšený příjem tekutin a to zejména u malých dětí, protože dehydratace je může ohrožovat na životě. Doplňte také ztracené minerály a živiny. Pro doplnění tekutin je vhodný čaj nebo neperlivá minerální voda.

V prvních 24hodinách je dobré zcela vynechat příjem jídla a soustředit se především na doplnění tekutin. Po odeznění nejhorší části, je vhodné nastolit dietu, která spočívá ve vynechání mléčných výrobků, tučného jídla, sladkostí, smažených, grilovaných či pečených jídel apod. Po menších dávkách lze konzumovat brambory, tvrdší bílé pečivo, rýži, vařenou mrkev, banány, jablka nebo borůvky. Vhodné je také kuřecí nebo rybí maso nebo poctivý vývar.

Zbavte se chronického průjmu s PROIBS®

Byl vám diagnostikován syndrom dráždivého tračníku? PROIBS® je certifikovaný zdravotnický prostředek, který nabízí pomoc při léčbě dlouhodobého průjmu a dalších příznaků syndromu dráždivého tračníku. PROIBS® můžete bezpečně užívat i po odeznění průjmu pro udržování optimálních podmínek ve vašich střevech.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 249 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč