Published On: 20. 7. 2022807 words4 min read

Nevíte, jak se zbavit nepříjemné plynatosti, která vás přivádí do nepříjemných situací? Už se dál netrapte, odhalte příčinu vaší nadměrné plynatosti a pusťte se do boje.

Jaké nejčastější příčiny má plynatost?

  1. Dietní chyby: Patří mezi nejčastější příčiny, které způsobují plynatost. Nadýmání vzniká při časté či nadměrné konzumaci nadýmavých potravin, které tělo neumí zcela trávit. Patří mezi ně hrách, zelí, ořechy, fazole, čočka, květák, česnek, kapusta, ale také hroznové víno, švestky nebo mléko či čerstvé pečivo. Pokud vám některá z potravin nedělá dobře, omezte ji ve svém jídelníčku.
  2. Potravinová alergie: Jedná se o stav, kdy při pozření určité potraviny vyvolá vaše tělo aktivaci imunitního systému. Potravinovou alergií trpí v Evropě přes 17 % populace. Dalšími příznaky alergie, kromě nadýmání, jsou kožní reakce, otok jazyka, dušnost, astma, zvracení, průjem či křeče v břiše. Tyto příznaky se vyskytují krátce po jídle, ale i s odstupem až 24 hodin. Nejčastější alergeny jsou mléko, korýši, vejce, pšenice, arašídy, ořechy a sója.
  3. Potravinová intolerance: Na rozdíl od alergie nedochází u intolerance k aktivaci imunitního systému. Na intoleranci reaguje organismus pomaleji než na alergii. Příznaky se mohou objevit až za několik hodin, nebo dokonce až za několik dní po jídle. Intoleranci způsobuje snížená aktivita nebo úplná absence enzymu, který štěpí určitou složku dané potraviny. Mezi příznaky se kromě plynatosti řadí: zvracení, průjem, nausea, bolesti břicha a křeče. Intolerance bývá nejčastěji na laktózu či lepek. Při tomto problému se stačí vyhýbat potravinám, které vám problémy způsobují.
  4. Špatné stravovací návyky: Při hltání, polykání velkých soust, mluvení při jídle a přejídání se může do těla dostat větší množství vzduchu, který nadýmání způsobuje. Zvýšené polykání vzduchu nastává i při žvýkání žvýkačky, kouření či když současně s jídlem konzumujete větší množství nápojů.
  5. Perlivé nápoje: Sycené nápoje, jako je například pivo nebo perlivá voda, jsou plné bublinek. Při jejich nadměrném pití se jimi váš trávicí systém naplní a přebytečné množství plynu způsobí nadýmání.
  6. Citlivost na FODMAP: FODMAP jsou skupiny cukrů, které mohou být špatně tráveny nebo absorbovány ve střevech. Slovo je zkratkou pro „Fermentable Oligo-, Di-, Mono-sacharides And Polyols“, tedy fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Jedná se především o sacharidy s krátkým řetězcem, které se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách. Dieta s nízkým obsahem FODMAP může být skvělým pomocníkem při mírnění zácpy, průjmů, křečí v břiše a nadýmání, při problémech s trávením, způsobeným např. syndromem dráždivého tračníku (IBS).
  7. Onemocnění dlouhodobého charakteru: Na vině může být i onemocnění. Dlouhodobá a opakovaná plynatost signalizuje například onemocnění žlučníku, slinivky či jater. Objevuje se také při syndromu dráždivého tračníku (IBS).

Jak se zbavit plynatosti, pokud vás trápí dráždivý tračník?

Dlouhodobé nadýmání, které se pravidelně vrací, je jedním z hlavních příznaků syndromu dráždivého tračníku. IBS se projevuje několika různými příznaky, kterými jsou křeče v břiše, dlouhodobý průjem a chronická zácpa. V Česku trpí tímto syndromem asi 13 % populace. Abyste si byli jistí, že se to týká právě vás, navštivte lékaře, který vám stanoví diagnózu.

PROIBS® je skvělou odpovědí na IBS. Jedná se o certifikovaný zdravotnický prostředek pro léčbu příznaků syndromu dráždivého tračníku, který vyvinuli odborníci ve Švédsku. PROIBS® dosahuje skvělých výsledků v odborných studiích i u pacientů. Jeho hlavní léčivou složkou je extrakt z aloe vera. Díky němu už vás otázky, jak se zbavit plynatosti v nežádoucích situacích, trápit nebudou.

Zdroje:

Nwaru, Bright I., et al. „The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta‐analysis.“ Allergy 69.1 (2014): 62-75.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč