Published On: 15. 2. 2023939 words4,7 min read

Zácpa, nafouklé břicho nebo nadýmání. Víte, co přesně vás trápí? Poznejte, jak se jednotlivé příznaky vyznačují a co mohou napovědět o vašem zdravotním stavu.

Když vás trápí zácpa

Každý, kdo už někdy zácpu zažil, přesně ví, jak moc dokáže znepříjemnit běžné fungování. Zácpou trpí asi 25 % běžné populace, ale málokdo o tomto intimním problému dokáže otevřeně hovořit.

A co přesně zácpa znamená? Jako zácpa se označuje obtížně vyprazdňování stolice méně často než jednou za tři dny. Bývá doprovázeno bolestmi, značnou nepravidelností a často po vykonání potřeby nenastupuje pocit úlevy. Mezi projevy zácpy se řadí nafouklé břicho, pocit těžkosti nebo velmi tuhá stolice. Při dlouhodobé zácpě se může objevit bolest hlavy či únava.

Kde hledat příčinu zácpy?

Než začnete s léčbou, zjistěte pravou příčinu vašich nepříjemností. Pro přesnou diagnózu si zajděte ke svému lékaři. Příčin zácpy můžu být opravdu mnoho. Akutní zácpu může způsobit stres, náhlá změna prostředí, cestování či změna životního rytmu. Její trvání má krátkodobý charakter a sama odezní.

Pokud na zácpu trpíte pravidelně, může se jednat o příznak vážnější nemoci. Zácpa postihuje pacienty se střevními záněty, hemeroidy, nádory či s neurologickým nebo gynekologickými problémy. Velmi často se také zácpa objevuje jako příznak syndromu dráždivého tračníku (IBS), což je porucha v autonomním nervovém systému, která postihuje naše střeva a může se projevovat hned několik příznaky (zácpa a nafouklé břicho, nadýmání, průjem nebo křeče v břiše). Pro IBS je význačné, že příznaky trvají dlouhodobě a pravidelně se vrací.

TIP: Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké jsou další časté příčiny zácpy.

Máte pocit nafouklého břicha nebo je vaše břicho opravdu nafouklé?

Nafouklé břicho mnohdy lidé popisují, jako kdyby měli v břiše kámen. Dostavuje se pocit plnosti a břicho je viditelně zvětšené. Nafouklé břicho často doprovází i zácpa či plynatost (nadýmání). Nadýmání a nafouklé břicho se často zaměňuje či považuje za stejný pojem. Jedná se však o dva rozdílné příznaky. Nadýmání se projevuje spíše jako pocit nafouklého břicha, objem břicha se ale ve skutečnosti nezvětšuje. Nafouklé břicho (distenze) se naopak vyznačuje tím, že zvětšuje skutečný obvod břicha. Často se tyto dva příznaky objevují společně, ale nemusí.

Milujete dobré jídlo, ale po jeho snědení už se necítíte tak dobře? Nafouklé břicho po jídle je častým problémem, který způsobuje konzumace nadýmavých potravin, intolerance, alergie či hormonální výkyvy. Mezi další běžné příčiny plynatosti a nafouklého břicha patří špatné stravovací návyky či nadměrný příjem perlivých nápojů. A i v tomto případě může být na vině dráždivý tračník, zejména pokud se vaše problémy opakovaně vrací.

Je to dráždivý tračník, nebo ne?

Už jste si o syndromu dráždivého tračníku něco přečetli, ale pořád si nejste jisti, že trápí právě vás? Pokud máte podezření na IBS, zajděte k lékaři, který vám pomocí různých vyšetření dokáže stanovit diagnózu. IBS se totiž u každého pacienta může projevovat trochu jinak. Někoho trápí především průjmy, jiného zase zácpa a další trpí na kombinaci několika příznaků. Více než 90 % pacientů s IBS postihuje také nadýmání či distenze.

Vyzkoušejte PROIBS® a zácpa a nafouklé břicho už vás trápit nemusí

Vznik syndromu dráždivého tračníku není zatím zcela objasněn, neexistuje také zatím lék, který by nemocného zbavil obtíží jednou provždy . Ale nezoufejte. Pomocí vhodné léčby příznaků, lze i se syndromem dráždivého tračníku zcela normálně fungovat. Kromě výběru účinné diety a zdravého životního stylu, můžete vyzkoušet i PROIBS®, který byl speciálně vyvinut pro léčbu příznaků IBS. Tento certifikovaný zdravotnický přípravek ze Švédska se osvědčil v odborných studiích i u pacientů. Jeho pozitivní efekty se obvykle dostaví do několika dnů až týdnů. Velkou výhodou je, že se u PROIBS® neprokázaly žádné vedlejší účinky ani negativní interakce s jinými léky.

Zdroje:

Michele Cho-Dorado, MD,  Maureen Donohue. „What’s Causing My Abdominal Bloating, and How Do I Treat It?.“ Healthline.
Linda Thrasybule., Kareem Sassi, MD. „What Is Irritable Bowel Syndrome (IBS)? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.“ Everydayhealth.
Monash University. „Abdominal bloating vs distension – what’s the difference?
Monash University. „Abdominal bloating vs distension – causes and treatments.

 

 

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč