Published On: 12. 5. 2022864 words4,3 min read

Už se nemusíte cítit jako nafouklý balon, přečtěte si naše tipy, jak se zbavit nafouklého břicha po každém jídle.

Co je to nadýmání a jak se projevuje?

Nadýmání (meteorismus, plynatost) vzniká v důsledku nadměrného hromadění plynu v trávicím traktu. Že trpíte plynatostí poznáte podle toho, že vás bolí břicho, máte pocit těžkosti, větry nebo vzedmutí břicha.

Proč plyny z břicha neodcházejí? Plyny v těle vznikají přirozeně a za normálního stavu jsou částečně vstřebávány a částečně odcházejí konečníkem. Z těla zdravého jedince odchází plyn až 15x za den v objemu asi 1 litr. Pokud se v těle tvoří větší množství plynů, může se stát, že se nedostatečně vstřebají nebo neodcházejí přirozenou cestou. Na vině mohou být obtížně vstřebatelné sacharidy, které končí nevstřebané v tlustém střevě a stávají se potravou pro bakterie, které je fermentují. Při této reakci se tvoří plyny.

Nafouklé břicho se může objevovat nejen po každém jídle

Nadýmání bývá často způsobeno dietní chybou. Na vině jsou takzvané nadýmavé potraviny, které lidské tělo neumí zcela trávit. Jedná se například o hrách, zelí, ořechy, fazole, čočku, květák, česnek, kapustu, ale také hroznové víno, švestky nebo mléko či čerstvé pečivo.

Další příčinou nafouklého břicha po každém jídle může být potravinová alergie či intolerance. Nejběžnějšími alergeny jsou mléko, korýši, vejce, pšenice, arašídy, ořechy a sója. Intolerance bývá nejčastěji na laktózu či lepek.

Kromě nadýmání po jídle, může být plynatost způsobena také hormonálními výkyvy. U žen to bývá zejména v období před menstruací, v těhotenství nebo před menopauzou. Trápit však může každého bez ohledu na věk. Ve stáří vzniká časté nadýmání v důsledku horšího trávení a nižší pohyblivosti střev.

Dlouhodobá plynatost může být způsobena nedostatečným příjmem tekutin, sníženou fyzickou aktivitou, stresem, špatnými stravovacími návyky či užíváním některých léků.

Trápit vás může i dráždivý tračník

Nadýmání, které trvá dlouhodobě nebo se pravidelně vrací, je jedním z příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS). Toto onemocnění postihuje trávicí systém, konkrétně střeva. Projevuje se několika různými příznaky, kterými jsou křeče, dlouhodobý průjem a chronická zácpa. Příznaky, které se u každého mohou projevovat trochu jinak, trvají dlouhodobě a opakovaně se vrací. V Česku je tímto syndromem postiženo asi 13 % populace. Abyste si byli jistí, že se to týká právě vás, navštivte lékaře, který vás důkladně vyšetří.

Syndrom dráždivého tračníku nelze zcela vyléčit, ale díky léčbě příznaků s ním lze normálně fungovat. Pro léčbu příznaků IBS je určen například zdravotnický prostředek PROIBS®, obsahující extrakt z aloe vera, který vytváří na střevní sliznici gelový povlak, čímž podporuje její přirozenou bariérovou funkci a tím pomáhá udržovat optimální podmínky ve vašich střevech. Nejsou známy žádné vedlejší účinky a ani negativní interakce s jinými léky. Navíc je možné jej používat dlouhodobě i po odeznění příznaků.

13 tipů, jak se zbavit nadýmání po každém jídle

  1. Upřednostněte vařenou zeleninu před syrovou.
  2. Příjem potravy si rozložte do celého dne. Ideálně jezte menší porce vícekrát za den.
  3. Zlepšete své stravovací návyky. Mějte na jídlo dostatek času, dostatečně žvýkejte, nemluvte při jídle a nehltejte.
  4. Přestaňte kouřit nebo se snažte kouření omezit.
  5. Nepijte příliš horké ani příliš studené.
  6. Omezte příjem potravin, které nadýmají: luštěniny, čerstvé kynuté pečivo, sycené nápoje, košťálová zelenina, silně kořeněná jídla, cibule a česnek.
  7. Choďte pravidelně na záchod.
  8. Omezte příjem kávy a alkoholu. Pijte naopak dostatek neperlivé čisté vody.
  9. Vyhněte se velkým porcím s příliš tučnými jídly (pizza, hranolky).
  10. Nestresujte se.
  11. Dopřejte vašemu tělu pravidelný pohyb (alespoň 30 minut denně).
  12. Zjistěte, které potraviny vám způsobují nadýmání a omezte jejich příjem.
  13. Buďte trpěliví. Nadýmání neodezní hned.

Poznejte i další tipy, jak se zbavit nadměrného nadýmání.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč