Published On: 14. 11. 2022887 words4,4 min read

Byl vám diagnostikován syndrom dráždivého tračníku (IBS) a chcete zjistit, která dieta vám pomůže zlepšit jeho nepříjemné projevy? Mnoho pacientů trpících IBS označuje určité potraviny za spouštěče jejich problémů. Správná dieta je jedním ze základních kamenů úspěšné léčby.

Začněte se zdravými stravovacími návyky

Než se pustíte do dodržování diety, nezapomínejte na správné stravovací návyky. Navzdory omezeným důkazům odborníci doporučují zavést pravidelný stravovací režim, konzumovat menší porce, pečlivě kousat a dopřávat si dostatek času na jídlo. Vyvarujte se naopak velkým porcím, hltání či konzumací jídel pozdě v noci. Tyto obecné rady platí i z hlediska celkového zdraví.

Dieta vytvořená pro pacienty IBS – low FODMAP

Slyšeli jste už o dietě s nízkým obsahem FODMAP? Vyvinula ji australská univerzita speciálně pro léčbu pacientů se syndromem dráždivého tračníku. Dieta spočívá v omezení příjmu potravin s vysokým obsahem FODMAP, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem, které se přirozeně vyskytují v mnoho potravinách. Patří sem laktóza, fruktóza či frukto-oligosacharidy vyskytující se například v pšenici a žitu a další.

Účelem zavedení diety není zcela eliminovat FODMAP potraviny, ale pouze omezit jejich příjem. Podstatou celé diety je množství. Některé potraviny v omezeném množství problémy způsobovat nemusí, ale při větším příjmu je již způsobují.

Kterým potravinám se vyhnout?

Jablko nebo pomeranč? Pórek nebo mrkev? Seznamy potravin s vysokým i nízkým podílem FODMAP najdete běžně na internetu, pravidelně se také testují a rozšiřují. Pokud se nechcete pouštět do zdlouhavého bádání, projděte si náš velký seznam potravin, které nejíst při dráždivém tračníku.

Bezlepková dieta

Někteří pacienti s dráždivým tračníkem pozorují zlepšení svého stavu při dodržování bezlepkové diety. Podle vědců je tento přínos dán spíše omezením příjmu FODMAP než absencí lepku. Pro pacienty může být tato dieta dostupnější než omezení FODMAP, často ji dodržují i bez doporučení lékaře a vystavují se tak riziku deficitu vitamínů D, B12, železa, hořčíku nebo zinku.

Nízkosacharidová dieta

Malá studie amerických vědců se zabývala dietou s velmi nízkým obsahem sacharidů (VLCD) u pacientů se syndromem dráždivého tračníku s převládajícím průjmem (IBS-D). Dospěli k závěru, že dieta VLCD poskytuje adekvátní úlevu a zlepšuje bolest břicha, návyky na stolici a kvalitu života. Pro ověření, zda tato dieta má skutečně prokazatelný vliv na zlepšení stavu pacientů s IBS, bude potřeba dalších důkazů.

Další dietní doporučení

Pomůžou mi probiotika?

Několik studií také poukazuje na možný příznivý vliv probiotik u pacientů s IBS. Například norská studie uvádí, že konzumace probiotik při zavedené individuální low FODMAP dietě umocňuje její účinnost. O pozitivním přínosu prebiotik a synbiotik u IBS zatím není dostatek důkazů.

Vláknina jako pomocník?

Často se diskutuje také o účinnosti vlákniny. Chybí však dostatek kvalitní důkazů. Výsledky jednotlivých studií se rozcházejí. Systematický přehled holandských vědců nezjistil žádný příznivý účinek rozpustné ani nerozpustné vlákniny oproti placebu na zlepšení bolesti břicha a dalších symptomů. Naopak novější analýza amerických vědců dospěla k závěru, že rozpustná vláknina (psyllium) může mít určité příznivé účinky na onemocnění IBS. Zatím však nebyla stanovena optimální dávka ani délka tohoto suplementu.

Mohu pít alkohol?

Pozor si dávejte také na alkohol. I přesto, že zatím nejsou jasné důkazy o vlivu alkoholu na onemocnění IBS, řada klinických studií ho doporučuje omezovat. Alkohol totiž dráždí střeva a může mít vliv na jejich motilitu, absorpci či permeabilitu Nechcete alkoholické nápoje však úplně omezit? Vyhněte se typům alkoholu, které mají prokázaný vysoký obsah FODMAP, jedná se například o rum, červené víno nebo sladká vína. Plnou sklenici vína vyměňte za vinný střik a střídejte alkoholické nápoje s vodou.

Na co nezapomínat?

  • Zavedení každé diety konzultujte se svým lékařem, který vám poradí, zda je pro vás vhodná.
  • Vytvořit vyváženou dietu, při které nebude vaše tělo strádat, vám pomůže odborník na výživu.
  • Všímejte si, které potraviny vám nedělají dobře a zkuste je omezit.
  • Dieta nejlépe funguje v kombinaci s další léčbou. Vyzkoušet můžete například PROIBS®, certifikovaný zdravotnický přípravek pro léčbu dráždivého tračníku.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč