Published On: 24. 10. 20221271 words6.4 min read

Milujete českou, asijskou, italskou nebo úplně jinou kuchyni a nechcete se omezovat pouze na kuře s rýží? Poradíme vám, které potraviny si můžete s klidem dopřávat a co nejíst při dráždivém tračníku.

Low FODMAP dieta vám může pomoci zmírnit příznaky

Bylo zjištěno, že dieta s nízkým obsahem FODMAP může být skvělým pomocníkem při mírnění zácpy, průjmů, křečí v břiše a nadýmání, které způsobuje syndrom dráždivého tračníku (IBS).

A co FODMAP vůbec znamená? Slovo je zkratkou pro „Fermentable Oligo-, Di-, Mono-Sacharides and Polyols“, tedy Fermentovatelné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy a Polyoly. Skrývají se za ní skupiny cukrů, které mohou být špatně tráveny nebo absorbovány v našich střevech. Tyto sacharidy s krátkým řetězcem se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách. Dietu s nízkým obsahem FODMAP vyvinul tým z australské univerzity Monash primárně jako podporu léčby IBS.

Co nejíst při dráždivém tračníku?

Jíst, či nejíst? Vyskakuje vám v mysli tato otázka až příliš často? Už se dál netrapte. Nová souhrnná studie španělských vědců se zabývá hodnocením množství FODMAP v potravinách na základě odborných článků. Výsledkem je seznam více než 200 základních potravin a surovin, u kterých můžete zjistit, zda obsahují malé, střední nebo velké množství FODMAP. U některých surovin se však vědci neshodují.

Zlepšit příznaky by vám měla konzumace potravin právě s nízkým obsahem FODMAP. A co nejíst při dráždivém tračníku? Ano, potraviny, které mají prokazatelně vysoký obsah FODMAP.

Obiloviny a přílohy

  • S nízkým obsahem FODMAP: naklíčený ječmen, pohanka, maniok, kukuřičné těstoviny, bezlepkové produkty, oves, polenta, brambory, rýže, čiroková mouka, kukuřičné chipsy,
  • S vysokým obsahem FODMAP: ječmen, sladový ječmen, žito, naklíčené žito, pšenice, pšeničné klíčky
  • Rozporuplné výsledky byly zaznamenány u kukuřice, která se pohybovala mezi vysokým až nízkým obsahem FODMAP.

Semínka a ořechy

  • S nízkým obsahem FODMAP: chia semínka, semena egusi, lněné semínko, mák, dýňová semínka
  • S vysokým obsahem FODMAP: kešu ořechy, pistácie
  • Rozdílné výsledky vyšly u semen pískavice, mandlí, makadamových, vlašských a pekanových oříšků, kde se hodnota pohybovala od nízké až po vysokou.

Luštěniny

  • S nízkým obsahem FODMAP: fazolové klíčky, tempeh, tofu, urid dal
  • S vysokým obsahem FODMAP: fazole adzuki, chana dal, cizrna, naklíčená cizrna, fava fazole, červené fazole
  • Nejasné výsledky byly u čočky.

Ovoce

  • S nízkým obsahem FODMAP: ackee, chlebovník, brusinka, dračí ovoce, durian, kiwi, citron, citronová šťáva, limetka, pomeranč, mučenka, ananas, jahoda, rajče,
  • S vysokým obsahem FODMAP: jablko, třešeň, guava, liči, mango, nektarinka, broskev, hruška, švestka, rozinky, vodní meloun
  • Protichůdné výsledky: avokádo, ostružina, borůvka, banán, kokosový ořech, grapefruit, hrozny, papája, tamarind, malina

Zelenina

  • S nízkým obsahem FODMAP: bambusové výhonky, bok choy, paprika, mrkev, pažitka, listy pískavice, zelené fazole, salát, pastinák, nakládaná červená řepa, nakládaný česnek a cibule, rebarbora, stříbrná řepa, špenát,
  • S vysokým obsahem FODMAP: chřest, růžičková kapusta, květák, fenykl, česnek, karela, houby, cibule, nakládaný artyčok
  • Nejasné výsledky: cuketa, jarní cibulka, lilek, celer, brokolice, červená řepa, dýně

Mléčné výrobky a náhražky

  • S nízkým obsahem FODMAP: brie, camembert, čedar, tvrdý sýr, mozzarella, mléko bez laktózy, parmazán, kokosové mléko konzervované, kokosový jogurt, makadamové mléko, rýžové mléko, sójový sýr
  • S vysokým obsahem FODMAP: plnotučné mléko, jogurt, kokosové mléko UHT,
  • Protichůdné výsledky: zmrzlina, čerstvé a měkké sýry

Sladidla, koření a další

  • S nízkým obsahem FODMAP: agar, aspartam, česnekový olej, glukóza, čerstvý lepek, javorový sirup, stévie, sacharóza, náhražka vajec, kelpové nudle, kvas, hrachový proteinový izolát, sorbet, spirulina, wasabi prášek, pšeničný lepek, kvasnice
  • S vysokým obsahem FODMAP: kukuřičný sirup, fruktózový sirup, med, kombucha

Nenašli jste vaši oblíbenou potravinu?

Co dělat, když jste potravinu, kterou často konzumujete nenašli v žádném seznamu? Můžete zvolit jednu z metod. Předpokládejte, že neznámé jídlo můžete v pořádku konzumovat a omezte pouze potraviny, u kterých víte, že mají vysoký obsah FODMAP. Pokud se vám příznaky IBS nezlepší, danou potravinu vylučte ze svého jídelníčku. Další možností je postupně omezit potraviny s vysokým obsahem FODMAP i jídlo, u kterého nevíte. Poté znovu zařaďte potravinu s neznámým obsahem a sledujte, zda se váš stav zhorší nebo ne.

Syndrom dráždivého tračníků trápí až 21 % běžné populace, seznamy FODMAP potravin se tak neustále aktualizují. Sledovat můžete například australskou Monash Univerzitu, která neustále testuje různé potraviny a kulturní jídla z celého světa. Uvádí například, že potraviny bohaté na bílkoviny (obyčejné maso, mořské plody a vejce) nebo potraviny s vysokým obsahem tuku (ghí, sezamový olej), s malým nebo žádným obsahem sacharidů mají nízký obsah FODMAP a lze je při dietě konzumovat přiměřeně. Dobře si vede také asijská kuchyně. Nízký obsah FODMAP má například jarní cibulka (zelené vršky), fazolové výhonky, kari listy, sójové mléko (získané ze sójového proteinu), dračí ovoce nebo karambola.

Když dieta nepomáhá

Syndrom dráždivého tračníku v současné době nelze úplně vyléčit. Můžeme pouze tlumit jeho nepříjemné příznaky. Často však nepomáhá jen jedno podpůrné opatření, jako například dodržování diety s nízkým obsahem FODMAP. Mezi další obecná doporučení pro léčbu dráždivého tračníku patří dodržování pravidelného stravovacího režimu, omezení příjmu alkoholu, kofeinu, koření a tuků, ale také pravidelná fyzická aktivita a dostatečný příjem tekutin. Pokud tato doporučení váš stav nezlepší, je možné vyzkoušet další metody, jako je například PROIBS®. Tento certifikovaný zdravotnický prostředek byl vyvinut odborníky ve Švédsku, kde se setkal se skvělými výsledky jak v odborných studiích, tak u reálných pacientů. Většina jejich obtíží postupem času úplně vymizela.

Zdroje:

Martín, I. S. M., Vilar, E. G., Oliva, S. L., Rojo, S. S., San Mauro Martín Ismael, G. V., & Elena, L. O. S. (2022). Existing differences between available lists of FODMAP containing foods. Revista espanola de enfermedades digestivas: organo oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva.

The Monash FODMAP Team, 12 August 2022. Research update: What makes a good 3-step FODMAP diet?

Chey, W. D., Kurlander, J., & Eswaran, S. (2015). Irritable bowel syndrome: a clinical review. Jama, 313(9), 949-958.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

KOUPIT
KOUPIT
KOUPIT
KOUPIT