Published On: 21. 11. 2023900 words4,5 min read

Průjem není téma, o kterém se chcete běžně bavit, ale pokud se stane vaší častou realitou, je čas zaměřit se na to, co se vám vaše tělo snaží říct. Změny ve vzhledu a konzistenci stolice mohou být klíčem k odhalení skrytých zdravotních problémů. Tento článek vás provede tím, co různé typy dlouhodobého průjmu znamenají pro vaše zdraví a kdy je čas vyhledat lékařskou pomoc.

Je normální mít průjem každý den?

Není. Stal pro vás průjem každodenností? Vaše tlusté střevo pravděpodobně reaguje na něco abnormálního. Může to být známka nějakého onemocnění. Mezi nejčastější chronická onemocnění patří syndrom dráždivého tračníku, který v Česku trápí až 13 % populace.

Co naznačuje dlouhodobý průjem?

Za normálních okolností vaše tlusté střevo přijímá zkapalněný potravinový odpad z tenkého střeva a postupně ho kondenzuje na pevnou stolici. Při průjmu však tento proces něco narušuje a stolice zůstává v kapalné podobě. Dochází ke ztížené absorpci vody, nebo vylučování vody navíc, nebo obojímu.

Typy chronického průjmu

Lékaři někdy klasifikují chronický průjem do tří až čtyř typů, podle kterých pak snadněji určí příčinu. Jednotlivé typy způsobují totiž průjem s odlišnými vlastnostmi.

Vodnatý průjem

Vodnatý průjem se vyskytuje, když vaše střevo nedokáže správně absorbovat vodu a elektrolyty, což vede k jejich nadměrnému vylučování místo zachování. Tento problém často vyvolávají živiny, které nejsou správně stráveny a tím pádem přitahují nadměrné množství vody do tlustého střeva. Vodnatý průjem má typicky velmi řídkou konzistenci, podobnou vodě, a objevuje se ve velkém množství. Mezi běžné příčiny vodnatého průjmu patří syndrom dráždivého tračníku, hypertyreóza, poruchy nadledvin a další zdravotní stavy.

Olejnatý průjem

Když se vaše tělo potýká s problémy s trávením a absorpcí tuků, může to vést k olejnatému průjmu. Tento typ průjmu se vyznačuje řidší, mastnou konzistencí stolice, která často obsahuje viditelné tukové kapky nebo olejové zbytky. Může mít také neobvyklý zápach a obvykle se spojuje s dalšími symptomy jako nevolnost, trávicí potíže a hubnutí. Olejnatý průjem je méně běžný, ale jeho výskyt může být známkou závažných zdravotních stavů, jako jsou poruchy slinivky břišní, celiakie nebo syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě.

Zánětlivý průjem

Zánětlivý průjem, jak již název napovídá, je spojen se zánětem ve střevní sliznici, zejména v tlustém střevě. Tento zánět může způsobit otoky a snížit schopnost střeva vstřebávat živiny, což vede k častějšímu průjmu v menším množství. Běžně se u tohoto typu průjmu objevují bolesti břicha, horečka a někdy i krvácení. Zánětlivý průjem může být příznakem vážných onemocnění, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, které vyžadují lékařskou pozornost.

Jak si můžete sami pomoci při častém průjmu?

Pokud vás průjem trápí pravidelně a opakovaně, nebo se dokonce objevuje ve spojitosti s dalšími příznaky, měli byste navštívit lékaře, který vás odborně diagnostikuje.

Při průjmu doporučujeme následující postupy. Dbejte na zvýšený příjem tekutin a doplnění ztracených minerálů a živin. V prvních 24 hodinách můžete vynechat příjem jídla úplně a zaměřit se na obnovu tekutin. Po odeznění nejhorší části, je vhodné nastolit dietu, která zahrnuje vynechání mléčných výrobků, tučného jídla, sladkostí, smažených, grilovaných nebo pečených jídel a podobně. Následně můžete konzumovat menší dávky brambor, tvrdého bílého pečiva, rýže, vařené mrkve, banánů, jablek nebo borůvek. Také vhodnou volbou je kuřecí nebo rybí maso nebo kvalitní vývar.

PROIBS®: Pomocník, který vás nezklame

Zbavte se obtíží způsobených dlouhodobým průjmem s pomocí PROIBS®. Pokud vám byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku, PROIBS® představuje certifikované řešení zaměřené na léčbu dlouhodobého průjmu a dalších příznaků spojených s tímto stavem. Tento zdravotnický prostředek můžete užívat bezpečně nejen pro okamžitou úlevu, ale i pro dlouhodobou podporu zdraví vašich střev, což pomáhá zachovat jejich optimální funkci i po odeznění průjmových příznaků.

Zdroje:

Cleveland Clinic medical professional. 2022. Chronic Diarrhea. Cleveland Clinic.
Elaine K. Luo, M.D. 2019. Chronic Diarrhea. Healthline.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč