Published On: 25. 10. 2023939 words4,7 min read

Nepřátelé na talíři. Kteří jsou ti vaši? Řada lidí, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku (IBS), začne přirozeným způsobem držet svou vlastní dietu, protože již poznali, že některé potraviny jim způsobují nepříjemné potíže. Když se navíc seznámí s principy např. low FODMAP diety a zavedou další pravidla, většina příznaků IBS odezní a kvalita jejich života se zlepší.

Máte podezření, že trpíte syndromem dráždivého tračníku? Správná dieta není jen doplňkem léčby, je jejím základním pilířem. Zatímco některé potraviny mohou způsobovat gastrointestinální potíže jako je zácpa, průjem, nadýmání či křeče v břiše, jiné mohou přinést úlevu. A proto by lidé s IBS měli znát svůj jídelníček do detailu a umět si vybírat tak, aby jídlo bylo radostí, nikoli bolestí.

Jak strava ovlivňuje IBS?

Pro některé lidi je překvapivé, že jídlo může mít tak silný vliv na naše zažívání a rozvoj onemocnění. Jedním z faktorů, které mohou syndrom dráždivého tračníku vyvolat, je totiž právě špatné stravování. Strava, která obsahuje nadměrné množství rafinovaných cukrů, tuků, konzervantů, a jiných umělých složek, často narušuje rovnováhu střevní mikroflóry a dokáže způsobit zánětlivé reakce v trávicím systému. Dále potraviny bohaté na FODMAP mohou u některých jedinců vyvolávat rychlou fermentaci, což vede k nadýmání, plynatosti a bolestem.

Nezdravý jídelníček v kombinaci s již rozvinutým IBS dokáže také pěkné potrápit. Naopak, správně vybraná dieta, která se vyhýbá spouštěčům zažívacích potíží, může významně zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života pacientů. Porozumění vlivu jednotlivých potravin na naše tělo je tak klíčové.

Dieta jako pomocník při syndromu dráždivého tračníku

Dietu low FODMAP vyvinula australská univerzita speciálně pro léčbu pacientů se syndromem dráždivého tračníku. Zaměřuje se na snížení konzumace potravin bohatých na FODMAP, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem přirozeně se vyskytující v řadě potravin. Mezi tyto složky patří například laktóza, fruktóza a frukto-oligosacharidy a mnohé další.

Zlepšení příznaků u pacientů s IBS prokázali vědci v několika odborných studiích. Například souhrnná analýza novozélandské univerzity zjistila, že až 86 % pacientů s IBS pociťuje při dietě zlepšení celkových gastrointestinálních příznaků i jednotlivých příznaků, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, zácpa, průjem a plynatost.

Sezónní stravování může být výzvou

Podzim přináší nejen barevnou paletu listí a chladnější počasí, ale také řadu sezónních potravin a jídel, které k němu neodmyslitelně patří. Mnoho z těchto potravin má vysoký obsah FODMAP, jako například jablka, hrušky, švestky, houby, cibule či česnek. Citlivost k jednotlivým potravinám může být však zcela individuální a menší množství vám vůbec vadit nemusí. Proto doporučujeme otestovat, zda vám konkrétní potraviny způsobují potíže, nebo ne. S výběrem vám může poradit také dietolog.

TIP: Přečtěte si náš článek s velkým seznamem potravin, které nejíst při syndromu dráždivého tračníku?

6 tipů pro snadné zařazení diety do všedního dne

Zařazení doporučené diety do každodenního života může být výzvou, ale s několika strategiemi se dokážete vyhnout běžným nástrahám a dietu držet. Přečtěte si naše tipy:

  • Při nákupu potravin pozorně čtěte etikety a vyhýbejte se produktům s vysokým obsahem FODMAP.
  • Nakupujte vždy s jasným nákupním seznamem a plným žaludkem, abyste se vyhnuli impulzivnímu nákupu nevhodných a často nezdravých potravin.
  • Honí vás často mlsná? Dopředu si stanovte jasné hranice a vyhledávejte zdravější alternativy pochoutek, které uspokojí vaše chutě, aniž by zhoršovaly vaše příznaky.
  • Než se vydáte stravovat mimo domov, prověřte menu restaurací online, abyste měli představu o tom, co můžete bezpečně jíst.
  • Mějte u sebe seznam potravin, kterým se chcete vyhnout.
  • Pro bezstarostné setkání s přáteli nebo rodinou můžete dokonce zvážit přípravu vlastního jídla nebo jim o své diagnóze řekněte, aby vám také oni pomohli dodržet vybranou dietu.

Kombinace s PROIBS® pro ještě lepší výsledek

Už jste si začali hlídat FODMAP potraviny, nebo se teprve chystáte? V obou případech, můžete ke své snaze zlepšit příznaky IBS, zařadit také přípravek PROIBS®. Jedná se o certifikovaný zdravotnický prostředek pro léčbu příznaků syndromu dráždivého tračníku.

Kombinace těchto dvou zásadních léčebných opatření vám zajistí příjemnější život bez zbytečného stresu se zažíváním.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč