Published On: 14. 12. 20231085 words5,4 min read

Bolesti a křeče v břiše. Když se objeví, tak dokážou pěkně potrápit. A protože do břicha nevidíme, hledat příčinu může být někdy obtížné. Zajímá vás, jak si můžete rychle ulevit od bolesti? Máme pro vás 7 tipů, které vám mohou pomoci nepříjemné křeče a bolesti zmírnit.

Bolesti žaludku či břicha po jídle

Trápí vás nepříjemné křeče nebo bolesti žaludku či břicha po jídle? Nejčastější příčinu hledejte v potravinách, které jste snědli. Může se jednat o nevhodnou kombinaci pokrmů či konzumaci zkaženého jídla. Na vině může být i přejedení, při kterém se dostavuje těžkost, plnost, bolesti břicha, únava či letargie. Problémy může způsobit také nepravidelné stravování či konzumace v pozdních večerních hodinách.

Mezi další příčiny bolestí a křečí břicha po jídle se řadí alergie či intolerance, syndrom dráždivého tračníku či další onemocnění jako žlučové kameny, žaludeční vředy, refluxní choroba jícnu či Crohnova choroba.

Křeče v břiše způsobené IBS

Syndromem dráždivého tračníku (IBS) trpí v Česku zhruba 13 % populace. Toto chronické onemocnění postihuje trávicí systém, zejména střeva a zahrnuje několik různých symptomů – křeče v břiše, nadýmání, průjem a zácpa. Tyto nepříjemné projevy se mohou různě kombinovat a u každého se mohou projevovat trochu jinak. Křeče v břiše se však objevují velmi často téměř u všech pacientů. Až 3 ze 4 lidí s IBS uvádějí častou bolest břicha, která se může zhoršovat po jídle a mírnit i zhoršovat po stolici. Nelze ji předvídat a často se v čase mění.

Co je to vlastně bolest a jak vzniká při IBS?

Už jste se někdy sami sebe ptali, proč cítíme bolest? Co to vlastně je? A jak vzniká? Bolest se klasifikuje jako nepříjemná smyslová a emocionální zkušenost spojená s poškozením těla: skutečným nebo potenciálním. V podstatě se jedná o poplašný signál vysílaný naším tělem, který nás informuje o zraněních nebo podnětech, jejichž intenzita je taková, že jsou potenciálně škodlivé, abychom mohli přijmout nezbytná opatření k přežití.

U IBS není bolest břicha spojena s nějakým strukturálním poškozením, jako jsou například vředy. I když tato bolest nesouvisí ani se zjevným poškozením jako zlomenina kosti, přesto se jedná o skutečnou bolest, která začíná ve střevě a putuje do mozku. 

Signály, které putují z těla do mozku, procházejí míchou, která může sloužit jako jakási „brána“. Mozek může otevřít a zavřít tuto bránu, a slouží tak jako spínač. Otevření brány zvyšuje signály, které se dostávají do mozku a zvyšují pocit bolesti. Zavření brány snižuje signály a blokuje bolest. To vysvětluje, jak si člověk může vymknout kotník při závodu a necítí bolest, dokud závod neskončí. Nebo, jak během špatného dne v práci může být menší nepohodlí opravdu bolestivé – to vše proto, že mícha funguje jako brána, která určuje, jak velkou bolest v mozku cítíme. U IBS vznikají různé signály ve střevě, které se projevují v některých oblastech mozku jako bolest

Co pomáhá na křeče v břiše při IBS

Syndrom dráždivého tračníku se sice řadí mezi nevyléčitelná onemocnění, ale jeho projevy lze úspěšně snižovat až úplně zastavit. I když neexistuje jediná správná léčba pro všechny, ukázalo se, že pro některé lidi je užitečná řada terapií či jejich různé kombinace.

7 tipů, jak zmírnit křeče v břiše

  1. Spazmolytika – Jedná se o léky odstraňující křeče. Dají se běžně koupit v lékárně.
  2. Mátový olej – Výzkumy ukazují, že mátový olej má spasmolytické účinky a mohl by účinně mírnit také symptomy IBS.
  3. Dieta s nízkým obsahem FODMAP – Tato dieta je skvělým pomocníkem při mírnění zácpy, průjmů, křečí v břiše a nadýmání, které způsobuje syndrom dráždivého tračníku (IBS).
  4. Teplo – Bolesti a křeče v břiše vám mohou pomoci odstranit i hřejivé polštářky či podložky. Zkusit můžete i krémy a masti proti bolesti s hřejivým pocitem.
  5. Bylinkové čaje – Vyzkoušet můžete i sílu bylinek. Pro zklidnění žaludku a bolestí v břiše se doručuje mátový, heřmánkový či fenyklový čaj.
  6. Zklidnění mysli a těla – Při bolestech se často objevují sklony k úzkosti, která může bolest zhoršovat. Věnovat několik minut uklidnění může být velmi účinné. Existuje několik relaxačních technik, které mohou vypnout úzkostné pocity a pomoci s úlevou od bolesti. 
  7. PROIBS® – Vyzkoušet můžete i  zdravotnický prostředek PROIBS® určený pro léčbu příznaků syndromu dráždivého tračníku. Vyvinuli ho odborníci ve Švédsku, kde se setkal se skvělými výsledky v odborných studiích i u pacientů. Jeho hlavní léčivou složkou je rostlinný extrakt.

Pokud vám na křeče a bolesti nic nepomáhá a trpíte ještě i dalšími příznaky jako je horečka či zvracení, vyhledejte lékaře.

Zdroje:

How to Quickly Ease Stomach Pain From IBS. Verywellhealth.
Camilleri M, Boeckxstaens G. Dietary and pharmacological treatment of abdominal pain in IBS.
Understanding and Managing Pain in Irritable Bowel Syndrome (IBS). aboutibs.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč