Published On: 30. 1. 2024774 words3,9 min read

Myslíte si, že za vaše zažívací potíže může IBS? Neváhejte s návštěvou lékaře, který vám udělá testy, které pomohou odhalit, zda opravdu trpíte syndromem dráždivého tračníku.

Hlavní příznaky syndromu dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku (IBS) je chronické onemocnění trávicího systému, zejména střev. Mezi hlavní symptomy patří bolesti nebo křeče v břiše, nadýmání, průjem a zácpa, které se opakovaně vrací. Příznaky syndromu dráždivého tračníku se u jednotlivých pacientů často liší. Někoho trápí především průjmy, jiného zase zácpa či jiná kombinace příznaků.

Nemoc ovlivňuje kvalitu života, neboť vedle fyzických obtíží může vyvolávat i psychické problémy, jako jsou úzkost a deprese. Pacienti často řeší omezení ve společenském životě a pracovních aktivitách.

IBS podle vědců postihuje 7 až 21 % běžné populace. Udává se také, že nejméně u tří čtvrtin zůstává nediagnostikován. V České republice trpí syndromem dráždivého tračníku zhruba 13 % populace. Častěji se objevuje u žen a nevyhýbá se ani mladým lidem.

Test na syndrom dráždivého tračníku

Chcete mít jistotu, že opravdu trpíte IBS? Nejpřesnější výsledek získáte, když podstoupíte testy u gastroenterologa, který vám syndrom dráždivého tračníku dokáže diagnostikovat. Lékař vám vyšetří krev a stolici, projdete také kolonoskopií a gastroskopií. Nejdříve dojde k vyloučení častých chorob jako je například celiakie či Crohnova choroba a další zánětlivá onemocnění střev.

Proč neváhat s návštěvou lékaře?

I přes nepříjemné a chronické zažívací potíže, mnoho lidí s návštěvou lékaře váhá. Jedním z hlavních důvodů je strach ze zjištění vážné diagnózy. Dále pak téma a vyšetření zažívacího traktu lidé často vnímají jako nepříjemná, a proto návštěvu neustále odkládají. Určitá část populace pak má pocit, že jejich příznaky nejsou dostatečně vážné na to, aby vyžadovaly lékařskou péči, nebo se spoléhají na samoléčbu bez konzultace s odborníkem. Vidíte se v některém z výše uvedených důvodů? Tento odpor k vyhledání lékařské pomoci často vede ke zhoršení zdravotního stavu, což může mít vážné následky pro vaše dlouhodobé zdraví a pohodu.

Pokud překonáte počáteční strach a necháte se vyšetřit, budete se jistě cítit lépe. Přečtěte si 7 důvodů, proč s návštěvou lékaře neotálet:

  1. Přesná diagnóza: Lékař vám na základě testů jasně řekne, zda se jedná o syndrom dráždivého tračníku. Získáte tak jistotu, že se nejedná o jiné závažnější onemocnění.
  2. Plán léčby: Na základě diagnózy si budete moci sestavit efektivní léčebný plán, který může zahrnovat změny v stravě, životním stylu, léky nebo terapie zaměřené na stres.
  3. Vhodná léčba: Jakmile budete znát příčinu vašich potíží, můžete bez obav vyzkoušet podpůrná léčebná opatření jako je například dieta s nízkým obsahem FODMAP nebo certifikovaný zdravotnický přípravek PROIBS®.
  4. Zmírnění příznaků: Získáte rady, jak zvládat příznaky syndromu dráždivého tračníku, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, zácpa nebo průjem, což vám výrazně zlepší kvalitu života.
  5. Prevence komplikací: Některé symptomy IBS mohou vést k dalším zdravotním problémům, jako jsou například hemoroidy. Včasná léčba pomáhá předcházet těmto komplikacím.
  6. Psychologická podpora: IBS může mít vliv i na vaši psychickou pohodu. Lékař vám může doporučit odbornou psychologickou podporu nebo terapie zaměřené na stres a úzkost.
  7. Monitoring a úprava léčby: Lékař vás může pravidelně kontrolovat. V případě změny vašeho zdravotního stavu, vám pomůže s úpravou léčby.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 309 Kč

Cena od: 259 Kč

Cena od: 285 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč